Sonic-tool

Welkom bij de online tool voor de berekening van de akoestische prestatie tussen woonruimtes met wanden in metselwerk.

Inloggen - Regelgeving - Wienerberger oplossing

Zoeken naar een meer duurzame oplossing

Akoestiek in appartementen – som van 4

Om een bepaalde akoestische prestatie te halen voor appartementen, moet je voldoende scoren op 4 criteria tegelijk:

  • horizontale luchtgeluidsisolatie (DA,hor)
  • verticale luchtgeluidsisolatie (DA,ver)
  • horizontaal contactgeluid (LnTw,hor)
  • verticaal contactgeluid (LnTw,ver)

Bij de meest courante bouwmethoden is steeds een massa-veer-massa oplossing nodig om een voldoende hoge horizontale geluidsisolatie te halen.

Om een voldoende hoge verticale lucht- en contactgeluidsisolatie te bekomen, volstaat het niet om zwaardere muren toe te passen om een hoge verticale lucht- en contactgeluid te bekomen als de vloer te licht is.

Verticaal lucht- en contactgeluid kunt u vooral vermijden door:

  • De massa en demping van de vloer te verhogen.
  • De muur en vloer elastisch te ontkoppelen met muurstroken.

Door het toepassen van akoestische muurstroken zoals SonicStrip (Zie technische fiche) kan de massa van de vloer en wand geoptimaliseerd worden en kan reeds met lichtere vloerplaten het minimale akoestische niveau behaald worden. Dit in vergelijking met zwaardere wanden zonder akoestische strook, waar je minstens 50 kg/m² meer massa nodig hebt in de vloeren om hetzelfde akoestisch comfort te bereiken.


Met een lichter bouwconcept bespaar je meer dan je denkt

Met deze nieuwe akoestische berekeningstool kunnen de akoestische prestaties van de wand en vloer op maat van uw project nagerekend worden. Door een nauwkeurigere berekening op akoestische vlak, kan u de wand- en vloeropbouw ook optimaliseren naar kosten, lastendaling en de milieu-impact van het gebouw. Zo is uit LCA-analyses geweten dat de betonnen onderdelen (vloer en fundering) zwaar doorwegen in de milieu-impact van een gebouw.

  • Met lichtere bouwsystemen zoals betonnen welfsels kan al 50% op beton en 30% op stalen wapening bespaard worden t.o.v. in-situ gegoten betonvloeren (Febefloor, 2020).
  • Daarnaast laten lichtere vloersystemen een snellere plaatsing toe, wat dan weer kosten bespaard op de werf. Zo is bij voorgespannen holle elementen en korte holle elementen in gewapend beton geen onderstempeling nodig, noch bij montage, noch bij het storten van de druklaag (Febefloor, 2020).
  • Lichtere vloeren en wanden werken ook door op de lastendaling, waardoor bv. ook de fundering lichter kan uitgevoerd worden.

Wienerberger - Kapel ter Bede 121, 8500 Kortrijk - 056 24 96 27 - akoestiek@wienerberger.be Privacy policy Disclaimer -  Cookiebeleid - 

Deze rekentool is gebaseerd op de norm EN ISO 12354-1 en EN ISO 12354-2. Meer informatie kan u terugvinden in de TV 281 van Buildwise.